Klädedräkten

Bergsmännen hade sin egen dräkt! Läs om kvinnans och männens kläder! Lär dig växtfärga !


Bergsmansfamiljen hade ibland vackra och påkostade kläder. Bergsmannen kunde följa modet eftersom han ofta var förmögen.

Kläder i linne och vadmal
Förr var det stor skillnad på klädedräkten beroende vilken ställning man hade i samhället. Gruvarbetarna hade enkla, praktiska och slitstarka kläder som inte ändrade utseende efter modet. Kläderna var oftast av linne och vadmal, hårt tovad ylle som bankats ut så att det tunt och hanterligt. Det var vanligt att utearbetarna i hyttan hade ett förskinn, ett förkläde av skinn.

Dräkten visade var man kom ifrån
Folket som bodde i Torsåker hade sin egen dräkt, liksom alla sockeninvånare i Sverige. Denna hembygdsdräkt eller sockendräkt hade en lång tradition. Redan i början av 1600-talet beslöt man att dräkten inte fick ändras. Därför kunde man se var en person hörde hemma om han bar denna dräkt. Vissa tyger förekom sedan gammalt. Man använde ylle och linne som producerades hemma.

Sydda strumpor
Till sockendräkten bar man sydda tygstrumpor som inte var elastiska. Dessa kunde prydas med vackra broderier på utsidan. I de rikare samhällsklasserna föredrog man de franska, stickade silkesstrumporna som satt vackert uppe och visade benets form.

De första stickade strumporna kom till Torsåker under 1700-talet, kanske med bergsmännen som köpt dem av en köpman i Gävle som i sin tur importerat dem från något sydligare beläget land. De sydda strumporna användes ändå fram till 1800-talets början.

Stadskultur i Torsåker
Redan i början av 1800-talet slutade bergsmännen - både män och kvinnor - att använda den traditionella dräkten. Då hade den svarta klädesdräkten - modedräkten - med köpt tyg börjat användas. Bergsmännen var öppna för moderna ting. Man ville gärna vara som stadskulturens borgare och herrgårdsfolket i grannskapet. Det var nog inte utan anledning som man pratade om "Torsåkershögfärd"...

 
Växtfärgning
Växtfärgning. Man gjorde allt till klädedräkten av egna varor. Ullen skulle klippas, kardas, spinnas. Den färgades med växter och man kunde nästan få vilken färg man ville.

Klicka på bilden eller rubriken för att lära dig hur man växtfärgar garn! 
 
Läs mera om klädedräkten!
Ill.: William Eriksson
Läs mera om klädedräkten! Klicka på mannen eller kvinnan för att läsa mer om deras klädsel!